2024 Manege Reuver warmt op voor 130 pony’s

Category:
Description:


Manege in Reuver warmt op voor 130 springende pony’s (Dwars Door Limburg)

Bij Hippisch Centrum de Vossenkuil in Reuver staan komend weekend de Limburgse Kampioenschappen Springen voor pony’s op het programma. De organisatie is in handen van paardensportvereniging St. Joris in Beesel.

130 pony’s
St. Joris organiseert het evenement voor de eerste keer, mede dankzij veel steun van sponsoren. De Vossenkuil in Reuver ontvangt komend weekend zo’n 130 pony’s die verdeeld over twee dagen springwedstrijden gaan houden om een plek bij de beste drie. “Zij mogen strijden om een plaats voor het Nederlands kampioenschap dat gehouden wordt in Ermelo. Er staat dus echt wel iets op het spel”, zegt Har Verhezen, voorzitter van St. Joris.

Gratis toegang
Publiek is welkom en kan gratis naar de wedstrijden komen kijken. De toeschouwers kunnen mooie paardensport verwachten, aldus Verhezen. “De deelnemers zijn kinderen van 7 jaar tot jongeren van 18 jaar in diverse categorieën. Op zaterdag gaan de kinderrubrieken om stijl en op zondag gaan de barrages op tijd rijden.

Van zadel naar bestuur
Zoals dat wel vaker gaat in Beesel, zijn er ook bij de paardensportvereniging meerdere familiegeneraties betrokken. Maike Stroucken is sinds haar achtste lid en haar ouders zaten vroeger ook bij de club. Enkele jaren geleden ruilde Maike het zadel in voor de fokkerij en een plek in het bestuur van de vereniging. Ze vindt dat verjonging op de verantwoordelijke posities geen overbodige luxe is. “De paardensport is in de afgelopen jaren heel erg veranderd en moderniseert nog steeds. Omdat wij wat jonger zijn, kunnen we denk ik meer inbrengen rond bijvoorbeeld social media”, vertelt Maike.

Geen paarden, maar pony’s
Vooral voor de jongste deelnemers zijn deze kampioenschappen voor pony’s een ideale kennismaking met de paardensport, stelt St. Joris-voorzitter Verhezen. Daarmee stipt hij meteen het grootste verschil met paarden aan: pony’s zijn natuurlijk een stuk kleiner. “Alles boven een hoogte van 1,57 meter zijn paarden en kinderen moeten dat leren. Dan is het extra leuk als ze dat leren op een ervaren pony, want die kan hen de weg wijzen om de smaak van de sport te pakken te krijgen”, aldus Verhezen.

Schminken en kleurwedstrijd
De wedstrijden beginnen zaterdag en zondag om 9.30 uur en eindigen rond 17.00 uur. Een commentator voorziet de wedstrijden van live commentaar. In de Reuverse manege is er genoeg ruimte voor publiek dat in de kantine een hapje en drankje kan krijgen. Ook voor de jongste ponyliefhebbers valt er genoeg te doen. Zij kunnen zich laten schminken en ze kunnen meedoen aan een kleurwedstrijd. “Ons doel is om nieuwe mensen aan te trekken zodat ze kennis kunnen maken met de geweldige ponysport zoals wij die in Limburg kennen”, besluit Verhezen.

22 Februari 2024 (Uitzending Peel & Maas)


Tags: #Sport, #Reuver, #Paardspringen, #Paarden, #LK, #Paardenvriend,