2024 Keramische kunst in Beesels museum

Category:
Description:


Keramische kunst staat centraal in expositie Beesels museum

Museum Beesel is de komende periode het decor van een expositie over keramiek. Veertien leden van de Keramiekkring Limburg hebben de kunstwerken speciaal voor deze expositie gemaakt.

Keramisch erfgoed
Beesel is niet alleen de gemeente van het Draaksteken, maar zeker ook van de keramische kunst. Het Beeselse museum, gevestigd in het oude Raadhuisgebouw, heeft als doel het keramisch erfgoed te laten zien en te behouden. Daarnaast wil het alles rondom het Draaksteken naar buiten uitdragen.

Kruis
Nieuw dit jaar is de wisselexpositie Spiegelen in klei. De kunstenaars hebben zich laten inspireren door keramische objecten van de stichting Beesels Keramisch Erfgoed uit de voormalige ateliers in het dorp. Zo heeft beeld kunstenares Cindy Heldens zich laten inspireren door een wijwaterbakje. Op het bakje staat een tekst die letterlijk vertaald ‘Aan het kruis zult gij overwinnen’ betekent. Van oudsher is het kruis een teken van geweld en overwinning, aldus de kunstenares. “De katholieke kerk heeft het kruis overgenomen en is dat gaan vereren. Daar is mijn werk op geïnspireerd.

Pamflet
Beeldend kunstenaar Lei Hannen haalde zijn inspiratie van een keramist uit Roermond. “Het stelt de stier voor”, legt hij uit. “Het wapen van de stier zijn de hoorns. Ik heb dat vertaald naar een wapen waar wij heden ten dage mee lastig worden gevallen: tubes. Je kunt alles kopen in deze tijd en dit is eigenlijk een soort pamflet tegen de consumptiemaatschappij”, vervolgt de kunstenaar.

Collectie
In de expositie wordt het oude en nieuwe werk naast elkaar getoond. De keramisten geven bij hun werk aan wat hen heeft gemotiveerd. Via onder meer speciaal gemaakte wanddoeken is een collectie te bezichtigen van objecten die door verschillende Beeselse keramische kunstenaars zijn gemaakt. “Als je rondloopt in Beesel, zie je diverse werkstukken waarin objecten terugkomen die vroeger in het hele land gebruikt werden. Dat die werkstukken nog steeds hun waarde hebben na honderd jaar, is toch wel een hele prestatie vind ik”, aldus Hannen.

7 Mei 2024 (Uitzending Peel & Maas)


Tags: #Kunst, #Beesel, #Museum, #Culuur, #Events,