Jacht op Aziatische hoornaar weer begonnen
De jacht op de Aziatische hoornaar is weer begonnen. Imkers kijken met grote vrees naar deze zogenoemde invasieve exoot die een bedreiging is voor onze bijen.
We weten al dat het lastig is om het dier te bestrijden, maar imkers zijn inventief en blijven actief om de overlast van de hoornaar zo veel mogelijk te beperken.
Daar praten we over verder met Philip Apeldoorn van Imkerij de Drakenbijen uit Beesel.
Imker John Coolen van imkervereniging St. Ambrosius Weert ontdekte dinsdagmiddag bij een gezin een papieren nestje onder de veranda. Via een zender, bevestigd aan een van de werksters, werd hij naar de plek geleid. Het was voor het eerst dat hij op deze manier een klein nestje kon weghalen. "Zo'n eerste nest van een hoornaar is zo groot als een kippenei. Van papier-maché, zo ziet het uit. Ongeveer vijf bij vijf centimeter, vaak onder een afdak, dakgoot of onder een veranda. Zo'n nest is aan de onderkant open, je kunt zo naar binnen kijken."
Het ziet er eigenlijk hetzelfde uit als een gewoon wespennest. In zo'n papieren nestje zit alleen de koningin. Soms ook nog tien tot twaalf eitjes van de werksters of al een paar uitgekomen werksters.
Groter nest
Het signaleren is vooral belangrijk om de fase daarna te voorkomen. Begin juni, als in het 'ei' zo'n 30 tot 40 werksters zijn uitgekomen, vliegt de koningin uit. Vaak gaat ze naar een andere plek, naast een gebouw of een struik en daar bouwt ze dan een groter nest. Daar breidt ze haar kolonie uit en kan een hoornaarsnest wel een doorsnede van een meter krijgen. Ongeveer zo groot als een skippybal.
Angel van 9 millimeter
"Zodra de jongen uitgekomen zijn, gaan die haar helpen en legt ze 100 eitjes per dag. Dan kunnen mensen ons uiteraard ook niet meer bellen. En zal er een professionele verdelger moeten komen", vertelt Coolen. Met een angel van meer dan negen millimeter steken ze zo door zijn imkerpak.
In de vriezer
Het kleine papieren balletje wordt nu nog door hem in een plastic zakje gedaan en doodgedrukt. Een groter hoornaarsnest wordt vaak in een vriezer gestopt. "Bij een koelingsbedrijf worden ze in de vriezer gezet, voor de zekerheid drie dagen. Na een uurtje slapen ze meestal langzaam in."
Tientallen nesten
In Limburg werden afgelopen jaren al meer dan 100 Aziatische hoornaarsnesten ontdekt. Zelf kwam Coolen afgelopen jaar met tientallen nesten in aanraking in Midden-Limburg. In de provincie Zeeland werd afgelopen week de noodklok geslagen door de imkers, die door de groeiende aantallen het ergste vrezen voor de bij en het ecosysteem.
Grote bedreiging
Dat probleem zit er wellicht ook aan te komen in Limburg. De hoornaar is een van de grootste bedreigingen voor de bij. "Mensen die zo'n beginnend nestje zien, mogen ons daarom ook bellen. Juist omdat we weten wat het met de bijen doet. Zo'n hoornaar eet 11 tot 12 kilo insecten per seizoen. Ik had eerst vier kolonies, maar door een nest van hoornaars in de buurt bleef er nog maar één over."
De Aziatische hoornaar staat op de zogenoemde lijst voor invasieve exoten. Dat betekent dat de Europese Unie heeft afgesproken dat verspreiding van de Aziatische hoornaar zoveel mogelijk voorkomen moet worden. Van nature komt de Aziatische hoornaar voor in Zuidoost-Azië, maar sinds enkele jaren ook in onze provincie. De hoornaar is schadelijk voor honingbijen, hommelsoorten en andere bestuivende insecten.
De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) kan onder andere verward worden met de Europese hoornaar. Maar er zijn wel opvallende kenmerken. Zo is de Aziatische iets kleiner dan zijn Europese broertje, heeft 'ie zwarte poten in plaats van rode en zit er meer zwart op zijn achterlijf.
Hoornaars steken alleen als ze zich bedreigd voelen. Ga dus nooit zelf een nest of nestje proberen te verdelgen. De steken zijn over het algemeen niet gevaarlijk, maar wel pijnlijk. En zelfs pijnlijker dat een gewone wespenbeet. Alleen als je allergisch bent kan een beet gevaarlijk zijn.
2 Mei 2024 (Uitzending L1-Radio)
Tags: #Dieren, #Beesel, #Natuur,