Imker verspreidt vallen voor Aziatische Hoornaar in Beesel
De Aziatische hoornaar is weer aan het uitvliegen. Dat is volgens imker Philip Apeldoorn uit Beesel een groot probleem voor de natuur en biodiversiteit. Daarom deed hij een oproep om vallen te plaatsen om het beestje te vangen.
Fascinerend
“De Aziatische hoornaar is een heel fascinerend beestje wat hier totaal niet thuishoort”, vertelt Apeldoorn. “Er is niks in onze natuur berekend op de Aziatische hoornaar. En het beestje doet het enorm goed. Een nest kan zo’n 15 kilo aan insecten uit de natuur halen.”
Oproep
Apeldoorn deed daarom een oproep om vallen te plaatsen in Beesel. De vallen zijn zo ontworpen dat alleen de hoornaar gevangen blijft. “Het zijn selectieve vallen. De koningin van de Aziatische hoornaar past er precies in.” Toch komen er ook andere insecten in de val, maar deze kunnen via een systeem weer naar buiten. Voor de beestjes die wel blijven zitten, moet de deksel af en toe open gemaakt worden. Daarom moeten de vallen meermaals per dag gecontroleerd worden.
Dringend
De imker laat weten dat het probleem enorm dringend is. ”Hoe meer je je verdiept in de successen van de Aziatische hoornaar, hoe meer je door hebt dat het een probleem gaat worden. Niet voor de mensen, maar wel voor de biodiversiteit. Het wordt weggezet als een imkerprobleem en dat is het zeker niet.”
Gevangen
Als een Aziatische hoornaar gevangen wordt, gaat de val de diepvries in. De hoornaar gaat dan in een winterslaap, maar wordt niet meer wakker. Het is volgens Apeldoorn de meest humane manier om het beestje te doden. De imker zou sowieso niet bezig zijn met de bestrijding van de Aziatische hoornaar als er vergif bij komt kijken.
De vallen zullen blijven staan tot de eerste hoornaars uitkomen. Het doel is namelijk om de koninginnen te vangen, niet de werksters. Dat zal tot ongeveer juni het geval zijn.
2 Mei 2024 (Uitzending Peel & Maas)
Tags: #Dieren, #Beesel, #Natuur,