2024 Beesel en Peel & Maas naar de stembus

Category:
Description:


UPDATE: Europese verkiezingen 2024: PVV de grootste in Beesel

In de gemeente Beesel is de PVV met 26,2 procent de grootste partij geworden tijdens de Europees Parlementsverkiezingen. Het CDA en PvdA/GroenLinks volgen op gepaste afstand. Maandagochtend werden de uitslagen bekend.

Verlies
Tijdens de vorige Europese verkiezingen in 2019 kreeg de PVV nog 7,7 procent van de stemmen in Beesel. PvdA/GroenLinks was vijf jaar geleden de grootste partij met 34 procent, maar levert nu met 15,6 procent flink in. Daarmee is het CDA nu de tweede partij met 19,3 procent van de stemmen (21,1 procent in 2019).

Debutanten
De VVD heeft iets meer stemmen gekregen dan vijf jaar geleden: van 8,9 naar 9,8 procent. De BBB deed voor het eerst mee aan de Europese verkiezingen en behaalde 6 procent van de stemmen. D66 komt daar vlak achter met 5,3 procent, ten opzichte van 3 procent in 2019. Naast de BBB deed ook NSC voor het eerst mee. Die partij krijgt 3,5 procent van de stemmen.

10.684 kiesgerechtigden
Volt (3 procent), FvD (2,9 procent) en de PvdD (2,2 procent) maken de top 10 compleet. FvD lijdt een flink verlies. Vijf jaar geleden haalde de partij nog 12,8 procent van de stemmen.

Van alle 10.684 kiesgerechtigden in de gemeente Beesel bracht 38,7 procent van de inwoners hun stem uit.

10 Juni 2024 (Bron: Omproep Peel & Maas)


Gemeente Beesel en Peel & Maas naar de stembus voor Europese verkiezingen

Nederland stemt vandaag voor het Europees Parlement. Het zijn belangrijke verkiezingen en dus gingen er veel mensen naar de stembureaus. Toch leeft het niet heel erg en zijn er veel twijfelende kiezers.

In Beesel bracht ook burgemeester Vostermans zijn stem uit. "Het is voor veel mensen weer even zoeken. Deze verkiezingen staan verder van mensen vandaan, maar ik vind het wel belangrijk dat mensen gaan stemmen. In Europa gebeurt veel en wordt veel beslist, dus het is goed dat we daar invloed op uit kunnen oefenen."

Opkomst
De opkomstcijfers zullen lager zijn dan de gemeentelijke of verkiezingen voor de Tweede Kamer. Volgens onderzoeksbureau Ipsos I&O was de opkomst om 15.45 uur landelijk 23 procent. Dat is flink hoger dan bij de vorige verkiezingen in 2019. In Baarlo en Meijel merkten de voorzitters van de stembureaus dat ook. "Gestaag komen mensen hun stem uitbrengen", vertelt John Mulder. Ook Jan van Rijt in Meijel is blij met de toeloop. "Je ziet wel veel oudere mensen die getrouw hun stem komen uitbrengen."

Signaal naar overheden
De uitslag van de verkiezingen is belangrijk voor de koers van de EU voor de komende vijf jaar. Toch blijkt er in de media de afgelopen tijd nauwelijks aandacht voor te zijn. Ook burgemeester Vostermans maakt zich daar zorgen over. "Er wordt op feestjes nauwelijks gesproken over deze verkiezingen, waar dat normaal bij de gemeenteraad of Tweede Kamerverkiezingen wel gebeurt. Dat is zonde. Ik denk dat het een signaal is vanuit de lokale overheden naar Europa om nog verder te bevorderen."

Maandag
De uitslagen worden maandag verwacht, als ook de andere Europese landen hebben gestemd.

In Beesel mocht men zelf weten bij welk stembureau jij je stem wilt uitbrengen:

 📍 Sporthal de Schans: Bösdaellaan 1, Reuver
 📍 Nester: Pastoor Vranckenlaan 4, Reuver
 📍 Zalencentrum de Schakel: Broeklaan 2, Offenbeek
 📍 De Paerssjtal (zaal): Keulseweg 103, Offenbeek
 📍 Eetcafé de Troubadour: Markt 7, Beesel
 📍 Basisschool de Triolier: Sint Annastraat 31, Offenbeek
 📍 Mobiel stembureau: Stationsplein 1, Reuver
 
Alle stembureaus, behalve het mobiele stembureau, waren tot 21.00 uur geopend. 
Het mobiele stembureau was open van 6.00 uur tot 10.00 uur en van 16.00 uur tot 20.00 uur.

In Beesel ging 38,7 procent naar de stembus en dat was in 2019 nog 36,1 procent.

6 Juni 2024 (Uitzending Peel & Maas)


Tags: #Gemeente, #Verkiezingen, #Beesel, #Reuver,