2024 Delegatie Beesel bij Draaksteken Portugal

Category:
Description:


Delegatie gemeente Beesel naar Portugal voor stichting Draaksteken

Een delegatie van de gemeente Beesel en Stichting Draaksteken bezochten op 30 mei het Draaksteken in het Portugese Monção. Het Draaksteken vindt plaats in vijf verschillende steden in Europa. Deze steden willen een stichting oprichten om de Europese erkenning van het Draaksteken te behalen.

Het Draaksteken vindt naast Beesel en Monção ook plaats in Furth im Wald (Duitsland), Grez-Doiceau (België) en Montblanc Medieval (Spanje).

Saint George and the Dragon
De gemeenteraad van Beesel gaf eerder al toestemming om de stichting Saint George and the Dragon op te richten. Het is de bedoeling dat alle deelnemende steden lid worden en zo samenwerken om Europese erkenning binnen te halen. Zo wil de gemeente bijvoorbeeld dat het Draaksteken verankerd wordt als Europees immaterieel erfgoed. Daarnaast hoopt de gemeente de bekendheid van Beesel en het Draaksteken te vergroten.

Kennis- en ervaringsuitwisseling
Het bezoek in Portugal stond in het teken van kennis- en ervaringsuitwisseling”, laat burgemeester Bob Vostermans via Facebook weten. De Beeselse delegatie kwam op uitnodiging van de burgemeester van Monção, António Barbosa. Daar hebben ze de Portugese uitvoering van het Draaksteken bekeken. “Een heel andere uitvoering dan dat we in Beesel gewend zijn. De verbondenheid met de kerk is nog erg sterk: het Draaksteken werd voorafgegaan door een mooie processie en een hoogmis. Prachtig”, aldus Vostermans.

Europees traject
Tijdens een werkvergadering zijn er verdere afspraken met de steden over het Europese traject. Iedere gemeente bereid een voorstel voor de gemeenteraad om toe te treden tot de stichting. De verwachting is dat na de zomer iedere stad lid is.

12 Juni 2024 (Bron: Omroep Peel & Maas)


Delegatie Beesel bij Draaksteken Portugal

De afgelopen dagen op uitnodiging van burgemeester António Barbosa en wethouder Joao Oliveira het draaksteken in Município de Monção! bezocht met een delegatie van stichting Draaksteken! Samen hebben we de ambitie om een europese culturele route van draaksteeksteden op te zetten. Later volgt nog een kort verslagje met indrukken, maar nu alvast deel ik graag het filmpje van de processie en het draaksteken zelf!  Een mooie en interessante beleving!


✝️ LICHAAM VAN GOD - COCA DE MONCHONO 2024

🐉⚔️ 29 mei - 2 juni

"Het was een fenomenale ervaring"

Eerste dag van het Feest van het Lichaam Gods - Monçon Coke met momenten van toewijding, vreugde en enthousiasme. Duizenden mensen in de straten van het historische centrum van het dorp en in het natuurlijke amfitheater van Souto.

Na de fotografische plaatjes presenteren we, op video, beelden van de eucharistie, Plechtige Processie, Community Show "The Force of S. Jorge" en het gevecht tussen Coke en S George. Opnieuw versloeg de Ridder van het Koninkrijk de Groene Draak.

Uiteindelijk zei de president van de Assemblee van de republiek, Jose Pedro Aguiar-Branco, dat deze religieuze en culturele traditie een Monçaanse identiteit vertoont met een accentueerde intergenerationele dimensie, waarbij de oudste en de jongste een zeer sterke participatieve geest onthulde. "Het was een fenomenale ervaring", benadrukt hij.

29 Mei 2024 (Bron: Bob Vostermans)


Tags: #Draaksteken, #Beesel, #Events,