2024 Gemeente organiseerde Netwerkdag KLEI

Category:
Description:


Toekomst van klei centraal bij bijeenkomst

Meer dan 110 makers en bewaarders uit heel Limburg kwamen bij elkaar bij De Greswaren in Reuver rondom het thema klei.

Naast tal van actieve keramische kunstenaars en ateliers, zijn er in de regio ook restanten van oude kleifabrieken en pottenbakkerijen. De wethouders kunst en cultuur in Gennep, Venlo en Beesel streven daarom naar meer erkenning van de waarde van klei voor de regio. De wethouders zoeken naar ideeën om de traditie te behouden en versterken. Het doel was om het netwerk in de klei-sector te versterken en te praten over de toekomst van klei en keramiek in de regio.

Lezingen
Het programma bevatte een lezing van kunstenaar Koos Buster en tien andere workshops en lezingen, zowel creatief als informatief. Ook was er een rondetafelgesprek over de wensen en behoeften van de deelnemers.

Keramische zaken
Bij de netwerkdag was ook de zelfbenoemd Minister van keramische zaken aanwezig. Aanwezigen gingen met elkaar in gesprek over vragen als: ‘Wat betekent klei voor mij?’ en ‘Hoe betrekken we jongere generaties?

Aanpak
Gemeenten gaan nu aan de slag om aan de hand van alle input en de reacties een plan van aanpak te maken. De gemeenten laten weten een vervolg te overwegen.


Gemeente Beesel organiseert Netwerkdag KLEI

𝐆𝐞𝐬𝐥𝐚𝐚𝐠𝐝𝐞 𝐍𝐞𝐭𝐰𝐞𝐫𝐤𝐝𝐚𝐠 𝐊𝐋𝐄𝐈 🤝
Afgelopen zaterdag 29 juni vond de eerste regionale Netwerkdag KLEI plaats. Meer dan 110 makers en bewaarders uit heel Limburg ontmoetten elkaar bij De Greswaren in Reuver. Deze voormalige greswarenfabriek bood een perfect decor voor deze bijzondere bijeenkomst. 

𝑲𝒍𝒆𝒊 𝒂𝒍𝒔 𝒘𝒂𝒂𝒓𝒅𝒆𝒗𝒐𝒍𝒍𝒆 𝒔𝒄𝒉𝒂𝒕 💎
De Maas en de Rijn hebben door de eeuwen heen aan Noord-Limburg een waardevolle schat geschonken: ‘klei’. Deze natuurlijke rijkdom is diepgeworteld in onze regio. Naast tal van actieve keramische kunstenaars en ateliers, zien we op diverse plekken in de regio restanten van oude kleifabrieken en pottenbakkerijen. De interesse en betrokkenheid voor keramiek is nog steeds actueel en groeit. De wethouders Kunst en Cultuur in Gennep (Frank Pubben), Venlo (Marij Pollux) en Beesel (Linda van den Beucken) streven daarom naar meer erkenning van de waarde van klei voor de regio. De netwerkdag KLEI vormde daarin een mooie eerste stap.

𝑺𝒂𝒎𝒆𝒏𝒘𝒆𝒓𝒌𝒊𝒏𝒈 𝒆𝒏 𝒗𝒆𝒓𝒃𝒊𝒏𝒅𝒊𝒏𝒈 𝒔𝒕𝒊𝒎𝒖𝒍𝒆𝒓𝒆𝒏 🗨️
De Netwerkdag KLEI omvatte een inspirerend programma met een vrolijke aftrap door Koos Buster: zelfbenoemd Minister van keramische zaken. Vervolgens konden bezoekers deelnemen aan diverse lezingen, workshops en andere activiteiten. De Netwerkdag bood de bezoekers een ideale setting om elkaar op te zoeken en samen in gesprek te gaan over vragen als: ‘Wat betekent klei voor mij?’ en ‘Hoe betrekken we jongere generaties?’

𝑬𝒏 𝒏𝒖 𝒅𝒐𝒐𝒓! 💪
Bezoekers en gemeenten kijken met veel plezier op de Netwerkdag KLEI terug. Gemeenten gaan nu aan de slag om aan de hand van alle input en de reacties van de bezoekers te analyseren welke behoefte er in de regionale kleisector leeft. Op basis daarvan wordt de volgende stap in het proces bepaald. Geïnteresseerden kunnen het proces op Instagram volgen via ‘Planidee KLEI’.

📅 Datum: Zaterdag 29 juni 2024
🕒 Tijd: 13.00 - 17.00 uur
📍 Locatie: Greswaren, Keulseweg 36, Reuver


Gemeente Beesel organiseert samen met de gemeenten Venlo en Gennep de Netwerkdag KLEI. De dag is bedoeld voor makers, bewaarders en mensen die enthousiast worden van klei.

Workshops en lezingen
Tijdens de dag kunnen mensen workshops en lezingen bijwonen. Daarnaast is er ook een expositie te bezoeken. “Ook horen we graag uw wensen en behoeften voor eventuele toekomstige projecten”, laat de organisatie op de website van de gemeente Gennep weten. 

Cultuur
Volgens de organisatie vormt klei een belangrijk deel van onze cultuur. Van historische pottenbakkerijen en keramische industrie tot de hedendaagse keramische kunst, het is terug te leiden naar klei. 

Greswaren
De Netwerkdag zal plaatsvinden op zaterdag 29 juni bij Greswaren in Reuver. Van 13:00 uur tot 17:00 uur zullen alle activiteiten plaatsvinden. Er is plaats voor 250 mensen bij de dag.

29 Juni 2024 (Uitzending Peel & Maas/Gemeente)

Tags: #Greswaren, #Reuver, #Events,