Fietstocht over het voormalig Munitiedepot Brüggen-Bracht
Het munitiedepot Brüggen-Bracht is het grootste verlaten munitiedepot van Europa.
Tussen 1948 en 1996 deed het dienst als munitiedepot voor het Britse leger aan de Rijn en de Royal Air Force en huisvestte het, naast talrijke bunkers, zelfs een eigen spoorwegsysteem en stations. Het beslaat een gebied van ongeveer 1300 hectare.
Sinds 1945 gebruikt het Britse Rijnleger (RAF) delen van wat nu een enorm gebied is om niet-geëxplodeerde munitie op te blazen. In 1948 begon een herstructurering, waarbij het terrein werd omheind en werd uitgebreid tot het grootste munitiedepot van Europa.
Na het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de locatie van 1948 tot 1996 gebruikt door het Britse leger van de Rijn onder bevel van de NAVO. Er kwamen ook orders van het nabijgelegen NAVO-hoofdkwartier in Mönchengladbach, dat nu verlaten is. Dit ligt slechts zo'n 20 kilometer verderop en hier bevindt zich ook een voormalig ziekenhuis van het Britse leger aan de Rijn.
Aanvankelijk werd de munitie opgeslagen in eenvoudige hutten van golfplaten. Op dat moment bouwde het Britse leger van de Rijn al munitiebunkers. Later werden de golfplaten hutten vervangen door mobiele loodsen zodat de munitie op verschillende plaatsen geplaatst kon worden, omdat het transport niet altijd gemakkelijk was. Vervolgens werd de weegschaal er eenvoudig overheen geschoven. Dit was een goede oplossing voor de beperkte opbergmogelijkheden van de jaren zestig. Sommige munitie kon vanwege hun omvang of gewicht niet eens naar een overdekte locatie worden gebracht. De luchtbommen werden bijvoorbeeld eenvoudigweg in het westelijke deel van het depot in de open lucht opgeslagen.
Tegenwoordig is het bijna 1300 hectare grote terrein grotendeels eigendom van de Noordrijn-Westfalen Stichting "Natuurbehoud, Erfgoed en Culturele Zorg". Sinds 2000 maakt het deel uit van het natuurgebied Brachter Wald. Een aangrenzend bedrijf gebruikt vrijgemaakte delen van het gebied voor industriële doeleinden.
Deze ligt in het Brachterwald
Er zijn ruim 200 hallen en bunkers op het terrein, vier laadstations, waaronder 15 kilometer spoorwegnet en bijna 90 kilometer wegennet.
Zo beschikte het munitiedepot Brüggen-Bracht over voldoende infrastructuur om snel en georganiseerd tot 45.000 ton munitie op te slaan. Met deze buitengewone hoeveelheid opgeslagen munitie was het soms het grootste munitiedepot van Europa.
De infrastructuur van het munitiedepot van Brüggen-Bracht
Naast de gebruikelijke handvuurwapenmunitie werden ook luchtbommen van het RAF-vliegveld Brüggen-Elmpt opgeslagen. Dit is vandaag ook een Lost Place, gevolgd door een artikel. De munitie werd per goederenspoor afgeleverd via de lightrail Kaldenkirchen-Brüggen. Vervolgens werd het bij een van de vier laadstations gelost en over de weg verder getransporteerd.
Het station aan de oostkant van het depot fungeerde als distributiepunt. Hier werd de binnenkomende munitie doorgestuurd naar de overeenkomstige andere laadstations.
De straten omringen het terrein, dat langs een snelweg ligt, langs een hek.
Op sommige kruispunten komen de wegen het terrein binnen en monden uit in de ringweg aan de overkant van het depot.
Bijzonder opvallend op luchtfoto's is een groot kruispunt dat een enorme "X" vormt.
Van het ongeveer 15 kilometer lange spoornetwerk is tegenwoordig echter niet veel meer te zien.
Na het verlaten van het terrein ontmantelden de Britten een groot deel van de spoorstaven en de resterende spoorstaven werden enkele jaren later door Duitse arbeiders verwijderd.
Bunker
Verlaten bunker
Maar de meeste bunkers bestaan nog steeds en sommige zijn zelfs betreden.
Via officiële kanalen is hier echter geen toegang toe.
Vanaf de officiële paden zijn slechts enkele van de golfplatenhallen bereikbaar, waarin in de begintijd van het depot munitie werd opgeslagen.
Het opblazen van niet-geëxplodeerde munitie
Voordat het terrein een munitiedepot werd, werd het complex vooral gebruikt voor gerichte explosies van niet-geëxplodeerde munitie en andere munitie.
Hiervoor werden grote betonnen muren opgetrokken en kunstmatige bergen opgestapeld zodat rondvliegende delen en drukgolven konden worden opgevangen.
Ook staat er nog een omroephuis met antennes tussen.
28 Juli 2024 (Bron: Dutch MarkyMark)
Tags: #Fiets, #Reuver, #Bos, #Natuur, #Oorlog, #Duitsland, #Vroeger,