Een kijkje in de Sint-Lambertuskerk in Reuver
Kenmerkend glas-in-lood markeert Lambertuskerk in Reuver
De Lambertuskerk in Reuver, een rijksmonument met een rijke geschiedenis, blijft een markant herkenningspunt in het dorp. De kerk, gebouwd in fases tussen 1875 en 1923, valt op door haar kleurwisselingen in het metselwerk en hoge trapgevels. Vooral de glas-in-loodramen maken de kerk bijzonder.
Levensfasen
Een opvallend raam in de kerk is het werk van een kunstenaar uit Offenbeek. Dit raam toont Johannes de Doper en Jezus in verschillende levensfasen, van hun moeders' zwangerschap tot Johannes’ onthoofding. Sliedrecht, een veelzijdig kunstenaar, was ook bekend om haar iconen en textielkunst.
Heilige Lambertus
De Lambertuskerk draagt de naam van de heilige Lambertus, die in de 7e eeuw bisschop van Maastricht en Luik was. Zijn verzet tegen de koning Pepijn van Herstal leidde uiteindelijk tot zijn gewelddadige dood. Ter ere van Lambertus zijn er veel kerken langs de Maas gesticht, waaronder die in Reuver.
Restauratie
Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de kerk beschadigd en verloor de toren enkele meters in hoogte. In de jaren ‘50 werd de kerk gerestaureerd en kreeg het interieur een witte verflaag, geïnspireerd door de vernieuwingen van het Tweede Vaticaans Concilie.
6 Februari 2025 (Uitzending Peel & Maas)
Tags: #Kerk, #Reuver, #Gebouw, #Interview,