2018 Juul Franssen uit Reuver wint brons op WK judo

Category:
Description:

Juul Franssen heeft op het wereldkampioenschap judo in Bakoe een bronzen plak behaald. Zij versloeg in de strijd om de derde plek in de categorie tot 63 kilo Martyna Trajdos uit Duitsland.

De Duitse staat zesde op de wereldranglijst, één plaatsje hoger dan Franssen. Het is de eerste Nederlandse WK-medaille tijdens dit kampioenschap.

De judoka uit Reuver had in de herkansing Kathrin Unterwurzacher uit Oostenrijk verslagen met waza-ari. In de kwartfinale was Franssen door de Japanse Miku Tashiro met een houdgreep uitgeschakeld.

Laatste acht
De 28-jarige Franssen was tot de laatste acht doorgedrongen door in haar eerste wedstrijd Mungunchimeg Baldorp uit Mongolië met twee keer waza-ari te verslaan. De Russische Ekaterina Valkova was in de volgende ronde het slachtoffer van Franssen. De Reuverse judoka versloeg ook de Russische met waza-ari.

Grootste succes
Franssen viert met de medaille haar grootste succes uit haar loopbaan. Nooit eerder hield ze een medaille over aan haar optredens op de Olympische Spelen, WK en EK. Met de bronzen plak kreeg ze ook de bevestiging dat ze goed bezig is op weg naar haar grote doel, de Spelen in Tokio.

Zware periode
Franssen vierde haar medaille met tranen van geluk. Ze heeft een zware periode achter de rug. Eind 2016 besloot de judobond dat ze geen internationale wedstrijden meer mocht vechten, omdat ze niet fulltime op Papendal kwam trainen. De judoka begon een rechtszaak. In mei vorig jaar won Franssen de zaak. Ze traint nu afwisselend met haar eigen trainer en op Papendal.

In november maakte ze een glorieuze rentree met winst van de Grand Prix in Den Haag.

Gedroomd
"Ik ben zo blij dat ik 'm eindelijk heb", zei Franssen na afloop tegen de NOS. "Dit is echt bizar. Ik droomde de laatste dagen veel over de WK. Ik vertelde nog aan Marhinde Verkerk dat ik droomde dat ik brons ging winnen na winst op Trajdos."

23 September 2018 (Bron: 1Limburg)


Tags: #Sport, #Reuver, #Judo, #Juul Franssen, #WK, #Brons, #Winnaar,