2021 De Teutebeek, van bron Beesels Broek tot monding Swalm

Categorie:
Omschrijving:


De Teutebeek, van bron in het Beesels Broek tot monding in de Swalm

De Teutebeek stroomt in het noordelijk deel van de gemeente Roermond, (voorheen gemeente Swalmen) in de Nederlandse provincie Limburg. De beek ontspringt in het Beesels Broek en loopt door het Schoolbroek langs de Hawinkel, Wieler en Rookhuizen om aldaar uit te monden in de Swalm.

De beek ontspringt ongeveer op een hoogte van 30 meter NAP en mondt in de Swalm uit op een hoogte van ongeveer 17 meter. Met een lengte van 2,4 km en vrij constante afvoer van kwelwater uit het Beeseslbroek is de Teutebeek een kleine, onopvallende beek die behoort tot het type van de laaglandbeken.

Deze video met onder meer dronebeelden gaat met name over de flora en fauna van  het brongebied in het Beesels Brroek, het tussengebied bij de Hawinkel en Baxhof en de monding nabij Wieler/Rookhuizen.

Op de flanken van het beekdal ligt de historische hoeve de Baxhof.

In deze video is gebruik gemaakt van kaartmateriaal van de app TRINL, Tijdreizen in Limburg, https://www.nmflimburg.nl/trinl-app/​
TRINL geeft een bijzondere kijk op het Limburgse landschap door de eeuwen heen. Met de App reis je door de tijd en zie je hoe Limburg er vroeger uitzag. De meest bijzondere kaarten zijn de Tranchotkaarten uit 1800. Deze unieke kaarten zijn de eerste échte topografische kaarten van Limburg. Voor het eerst zijn de kaarten digitaal passend gemaakt voor gebruik met GPS.

27 April 2021 (Bron: Hans Heijnen)


Tags: #Natuur, #Beesel, #Dieren, #Swalmen, #Van Boven,